collage seminar

SKREDDERSYDD Seminarprogram

Torsdag 4.september kl 10 – 17
Nordenfjedske kunstindustrimuseum i Munkegata 3-7.

PROGRAM

“A new paradigm for fashion?”
Kate Fletcher

Kate Fletcher har skrevet de to viktigste bøkene om bærekraftig mote, og er professor ved London School of Fashion. SKREDDERSYDD skal streame hennes foredrag direkte fra Miljødirektoratet i Oslo denne dagen, hvor hun skal snakke om sine nye, banebrytende tanker rundt lokal produksjon.

Dette innlegget streames direkte fra Oslo, i samabeid med Tekstilpanelet og Norwegian Fashion Insititute.

“Driving Slow in the Fast Lanes of Fashion”
Oda Midtlyng Klempe, designer og gründer av SØLV-studioet

SØLV er en av utstillerne i SKREDDERSYDD. Oda Midtlyng Klempe og Mari Stølans ”Slow-fashion”-konsept stiller følgende spørsmål: Er kunden villig til å vente seks måneder for et forhåndsbestilt plagg? Gjennom å inkludere sluttbruker gjennom hele produksjons-prosessen, og kommunisere direkte med kunden, er målet å få slutt på overproduksjon av klær. Kunden får plagg med en historie, laget for å vare lenge og bli verdsatt slik at de kan arves til neste generasjon.

“Vanity Fair – Ove Harder Finseth”
Omvisning i utstillingen ved Karin Sinding, drakthistoriker ved NKIM

Finseth markerer sitt 15 års-jubileum med utstillingen Vanity Fair. Han har laget en rekke nye kreasjoner, men viser også innlånte verk fra sin store kundekrets. Finseths arbeider er av topp kvalitet, og det vi ser her er noe av det ypperste innen draktsøm og mote.

“Den relasjonelle vendingen”
Solveig Lønmo, museumspedagog ved NKIM

Kundens helt nødvendige rolle som medskaper hos slow fashion designerne kan sees i sammenheng med de siste tiårenes relasjonelle kunst. Samtidskunstnere innen både billedkunst og kunsthåndverk jobber helt konkret med å skape møtesituasjoner og relasjoner, ofte uten noe fysisk kunstverk som resultat. De siste hundre års interaktive kunst har hele tiden gjort seg avhengig av publikum i virkeliggjøringen av verket – men samtidens relasjonelle vending har kanskje likevel grodd ut av et mer prekært behov for nye arenaer der tillitsfulle, «ekte» møter og relasjoner kan finne sted?

“Fades of Indigo”
Ole Ekker, fotograf for Livid Jeans

Livid Jeans historie sett gjennom fotograf Ole Ekkers øyne. Livid Jeans er en av utstillerne i SKREDDERSYDD. Livid Jeans lager håndlagde jeans og tilbyr skreddersydde jeans fra sin fabrikk i Trondheim. De er opptatt av håndverket, materialets kvalitet som blir bedre med bruk og at buksene skal ha et langt liv. Livid Jeans involverer også kunden til å fortelle historier og slik skape verdier som varer og betyr noe for folk.

“Mote – en bransje i utvikling. Fra konfeksjonsindustri til moteindustri”
Gisle Mariani Mardal, daglig leder for Norwegian Fashion Institute

NFI skal stimulere og posisjonere norsk motedesign i Norge og i utlandet. Potensialet innen norsk mote som næring skal utvikles i samarbeid med offentlige myndigheter. Visjonen er å gjøre norsk mote til en anerkjent merkevare.

——————————————————————-

TIL SISTE PUNKT PÅ PROGRAMMET FLYTTER VI OSS TIL TRØNDELAG SENTER FOR SAMTIDSKUNST OG UTSTILLINGEN SKREDDERSYDD I FJORDGATA 11:

Artist talk med HAiK / Lansering av #3 Tidsskriftet Kunsthåndverk
Redaktør Cecilie Tyri Holt i samtale med HAiK ved Harald Lunde Helgesen og Siv Støldal

Designerkollektivet HAiK deler interessen for den sosiale betydningen av klær. Samarbeidet bygger på deling av kunnskap, både med hverandre og med andre aktører. HAiK gjør research, og intervjuer ”folk flest” om deres klesskap og klesvaner. Dette danner grunnlaget for de neste kolleksjonene. HAiK er en av utstillerne i SKREDDERSYDD, hvor de viser research-materiale og prosess i «Arbeidstittel: Kjoleprosjekt».


Påmelding til seminaret innen 1. september på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum skjer innen 1. september til formidling@nkim.museum.no.

Pris kr. 200 / 150 (student) inkluderer lunsj.


Skreddersydd