10685860_10152652982635979_814111280_o

HAiK – Total Dress

I forbindelse med utstillingen SKREDDERSYDD er klesdesignerne bak merket HAiK i Trondheim for å jobbe med prosjektet Total Dress.

Prosjektet Total Dress handler om hvordan folk forholder seg til sine klær, i dette tilfellet spesielt til sine kjoler. HAiK ser på det spesifikke for å finne ut noe om det mer generelle. Klær kan ha en sosial betydning eller en høyst personlig betydning. HAiK er interessert i å lage klær som på ulike måter formidler dette.

kjolecollage

Tekst: HAiK ved Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien. Foto Harald Lunde Helgesen.

Når vi nå dykker ned i kjolen som plagg så er det fordi den fasinerer oss i sin egenskap som total-pakke, en slags tekstilsekk man drar over hodet og som med ett skaper et nytt deg muligens, raskt og med full dedikasjon. I motsetning til flerdelt drakt har man ikke frihet til å lage en individuell og spesifikk mix for det valgte øyeblikket, men man må hengi seg helt til det kjolen representerer med sin silhuett, snitt og materiale. Dette skaper øyeblikk av total forvirring i forhold til personlighet i noen tilfeller, – kleskrisen er ikke langt unna når hengivelsen er så påkrevet som i møtet med dette karnevalskostymet av et plagg. I dagens mix n match approach til de fleste områder av livet er kjolen noe av det som glimrer med sin kompromissløshet. Vi ønsker i fellesskap å forske i kjolens vesen som historieforteller, album, åsted og bevismateriale, symboler for håp og fremtid, dårlig samvittighet, kostyme, hamstret garderobefyll eller praktisk plagg i bruk. Fellesskapet inkluderer HAiK-kjernen, publikum, frivillige intervjuobjekter og ulike samarbeidspartnere underveis. Målet for Total Dress på Trøndelag Senter for Samtidskunst er blant annet et arkiv over kjoler og historier knyttet til dem, samt kjoler som handler om kjoler.

2014-08-28 11.08.19

Under utstillingen Skreddersydd vil HAiK ha et opphold på galleriet. I denne perioden vil vi foreta hjemmebesøk hos frivillige og titte inn i skapene deres. Transkriberte samtaler og fotomateriale blir del av det påbegynte arkivet man som publikum allerede kan titte på i galleriet. HAiK vil jobbe i gallerirommet og bearbeide funnet materiale. Publikum er velkomne til å se på og samtale med HAiK representanter i arbeid. Arbeidet HAiK gjør på stedet inkluderer eksperimentell mønsterkonstruksjon og til sying av nye plagg som utfordrer og videreutvikler de funn som er gjort i forskningen. HAiK har fått vevet et helt nytt tekstil ved Krivi Vev på Tingvold med spesialtegnet mønstring som representerer funn fra en av de frivilllige intervjuobjektene våre, Solveig Lunde. Vi kaller tekstilet HAiK with Solveig og det vises i galleriet som materiale og brukes i nye plagg som utvikles på stedet.

Ved å lage meta-kjoler vi vil prøve å formidle forskning i form av plagg. Videre vil kjolene plasseres ut igjen blant dem som var forskningsobjekter i prosjektet og påfølgende erfaring vil kunne gi ytterligere råmateriale for fortsettelsen av prosjektet, Total Dress.

2014-08-28 10.29.12

2014-08-29 10.47.47

Prosjektet har startet på Trøndelag Senter for Samtidskunst og taes videre til Bergen, hvor HAiK har en måneds lang residency ved Bergen Kunsthall fra 13. oktober til 9.  november.  I løpet av prosjektet vil det utover innhenting av kunnskap og påfølgende eksperimentering, bli fremvisning, salg av plagg og en publikasjon.

I tidligere prosjekt som dette, som da vi våre 2013 var invitert av kurator Geir Haraldseth til å lage en utstilling som åpen prosess på Rogaland Kunstsenter, har vi dykket ned i tematikken reparasjon. Vi fant ut mye om folks forhold til klær når det gjaldt reparasjoner. Dette førte videre til en større tematikk rundt det konkrete ved reparasjon av klær og ting samt mer esoteriske former for reparasjon i form av healing. Prosessen varte over 3 kleskolleksjoner, (ss13 – aw14 – ss15), og inkluderte samarbeid med antropolog Charlotte Bik Bandlien og flere kunstnere, blant andre Anders Smebye, Marianne Hurum og Ruben Steinum.

HAiK @ Rogaland Kunstsenter-10

 


Skreddersydd