DESIREEMATTSSONLOOKBOOK0076

En jakke spesielt til meg

SKREDDERSYDD inviterer publikum til å møte designeren Elisabeth Stray Pedersen når hun denne helgen flytter studio til Trøndelag senter for Samtidskunst. Med seg har hun skredderen Liv Guri Østrem og kunde Lena Skreddernes. Publikum vil kunne se en jakke bli tilpasset og sydd til en kunde og at designer og skredder gjør forberedelser til Up [øpp]-klesvisning. Har du også lyst på et plagg fra Elisabeths kolleksjoner, vil det blir mulig å få det skreddersydd til deg.

Velkommen til I STUDIO MED Elisabeth Stray Pedersen og skredder Liv Guri Østrem
Lør 30. og søn 31.aug kl 13 – 16 på Trøndelag senter for samtidskunst

Elisabeth portrett

I neste nummer av tidsskriftet Kunsthåndverk 3/2014 kommer en presentasjon av samarbeidet mellom Elisabeth Stray Pedersen og kunde Lena Skreddernes. Her er et utdrag fra artikkelen som kommer på trykk 4.september.

Visuell arv

Elisabeth Stray Pedersen er basert som designer i Oslo og fullførte en mastergrad i klesdesign ved Kunsthøgskolen i Oslo i juni i år. Ved å øke bevisstheten rundt identitet, stil og assosiasjonene som følger, ønsker hun å diskutere hvordan vi bruker vår visuelle arv. Hun problematiserer hva som gjør klær til en del av vår identitet – både visuelt og med hensyn til produksjon og opprinnelse.

I forbindelse med Skreddersydd viser Stray Pedersen to kolleksjoner, og dermed også to ulike deler av arbeidsprosessen og hvordan skreddersamarbeidet har en funksjon i de ulike delene. Den første kolleksjonen sys opp til kunder. Den andre er fortsatt i planleggingsfase før visning, og skredder kommer inn som en veileder på gode løsninger. Den første kolleksjonen problematiserer hvordan man endrer et visuelt uttrykk i og utenfor en sammenheng. I spenningsfeltet mellom å tilhøre og gi slipp, fremkalles personlige minner i abstraherte bruddstykker. Gjennom studier av familiealbum og arvede klesplagg rekonstrueres form, detaljer og lokalproduserte tekstiler inn i en populærkulturell kontekst. Tematikken bunner ut i spørsmål om forbruk, identitet og tid. I den nyeste kolleksjonen finner Stray Pedersen inspirasjon i å gå tilbake til sine røtter og barndom, på leting etter det stedet smaken hennes oppstod. Biter og stykker av noe stabilt og kjent fra garderobestudier og fotoalbum blir gjenoppdaget og satt sammen i en ny komposisjon, som et minne.

Lokalt samarbeid

Stray Pedersen har fokusert på lokale samarbeid i begge kolleksjonene. Bakgrunnen var et ønske om å bidra til å forske på potensialet i norsk ull som et utvidet tiltak i å opprettholde sauehold i Norge, at fremtidens luksus spås å være lokal, noe som betyr bedre kontroll over hvor varene kommer ifra med henhold til etikk. I den forrige kolleksjonen jobbet hun med Mandal Veveri og deres egenproduserte tekstiler. I den siste kolleksjonen har hun jobbet med Krivi veveri. Sammen har de utviklet et tekstil spesielt til denne kolleksjonen, bestående av norsk ull fra Hillesvåg ullvarefabrikk. Båndene i jakkene kommer fra Møre Båndveveri og smykkene er gjort i samarbeid med gullsmed KOJB. Stray Pedersen har innledet et samarbeid med skredder Liv Guri Østrem. Ved å jobbe med skredder er det mulig å sy til kunder lokalt. Stray Pedersen håper samarbeidet kan føre til at kunden involveres mer i tilvirkingen av plagget, og dermed får et spesielt forhold til det.

En jakke spesielt til meg

Elisabeth S.Pedersen_3 Foto

Lena Holta-Skreddernes skal få en skreddersydd jakke designet av nettopp Elisabeth Stray Pedersen, sydd av Liv Guri Østrem. Jakken er enkel i formuttrykket, men skiller seg ut med en karakteristisk krage.

– Jeg er så heldig å kjenne Elisabeth personlig fra tiden hun jobbet med sin BA-kolleksjon i 2011. Denne var helt nydelig og jeg har vært fan siden. Jeg liker å ta på nye og flere lag med klær, og jakken vil passe godt inn med dette. Den enkle formen gjør at den kan passe til flere anledninger og forskjellige antrekk. At jakken i tillegg er skreddersydd er jo en drøm, det er ikke ofte man får noe skreddersydd. Det er noe veldig fint med det å vite hvem som står bak produktet, både designer og skredder, avslutter sier Holta-Skreddernes.

——-
Hovedfoto: Desiree Mattsson


Skreddersydd